dinsdag 8 mei 2012

KLEURENCIRKEL GEVERFD

Ik heb samen met een vriendin, als voorbereiding op de lessen van Els van Baarle, een kleurencirkel geverfd.Tenminste dat hebben we geprobeerd, maar de rood/blauwe serie is niet zo goed gelukt.
Komt dat omdat we niet de goede rood hebben gebruikt(agaat brazil), daar zit misschien al teveel geel in want het verfbad kleurde al groen. Wat wel weer voor een magisch verfwonder zorgde want uit een groen verfmengsel, kwam een paars/blauwe lap.......??
Wat ons ook opviel is dat de garens veel mooier, lees helderder, van kleur zijn dan de lapjes. Ligt dat nou aan de samnestelling van de stof en het garen?? Ze zijn alllemaal tegelijk in het verfbad gegaan. De stof die we hebben gebruikt is katoenpoplin. Ik heb dat al eerder gebruikt en toen was het resultaat, vooral bij de rode beter, ra,ra, hoe kan dat?? Bij de lichtere lapjes van het 2e verfbad kun je goed zien dat de blauwe kleur het beste resultaat geeft.
groen wordt paars?????

lapjes van 2e verfbad

geverfde garens


resultaat van kleurencirkel verven
Affin, we blijven zitten met een aantal vragen misschien weten jullie ons te helpen met jullie kennis....
* hoe komt het dat ik uit een groen (uit lapis lazuli + agaat brazil ?) verfbad paars/blauwe lappen krijg?
*waarom krijgen we uit bovenstaande rood en blauw geen goede rood/paarse serie, is het beter een andere rood te gebruiken, zo ja welke dan?
*waarom verft het garen beter dan de poplin?
*wie heeft er nog meer tips want we willen het nog een keer proberen...........

2 opmerkingen:

  1. Om te beginnen vind ik de stofjes en garens prachtig! Ik denk dat je voor de groene de basiskleuren had moeten gebruiken.bv: Barnsteen en azuriet.of citrien en turqoise, Op de verf kaart van Stof tot Verven.
    De garens zijn ruller en nemen daardoor beter verf op. Maar het kan ook dat er toch ietsje polyester in de poplin zit, waardoor het minder kleur opneemt? Het blijft een kwestie van experimenteren!Maar toch zeer bruikbaar.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De kleuren die je gebruikt hebt voor de kleurencirkel zijn al mengkleuren dus krijg je nooit een goede verhouding.Beter is zoals Hannie ook zegt de basis kleuren te gebruiken.Voor echt mooi rood meng ik rode jaspis en robijn,50% van de 2 kleuren.Met de blauwe kan je dan mooie paarse verven.

    BeantwoordenVerwijderen